Kuhinja iz snova


24 Jun 18


Pre nego što počnemo, želimo da bude jasno da ne kažemo da morate prihvatiti SVE ove ideje kako biste dobili kuhinju snova! Naravno, vaš ukus će igrati ogromnu ulogu u tome kako vaša kuhinja treba da izgleda i funkcioniše, ali smo željeli da vam damo neke proste pokazatelje, o kojima treba da razmišljate. 


Znamo da će profesionalni dizajneri kuhinje moći da vam pomognu da uključite sve što ste željeli u svoj prostor, ali možda ćete otkriti nekoliko neophodnih stvari o kojima nikada ranije niste razmišljali: da li možete ikada imati previše inspiracije? 


Sa toliko faktora koje treba smatrati, gde bi trebalo da počnete? Počnite pažljivo razmotriti kako ćete koristiti kuhinju, razmislite o tome kako kuhate:


- Da li ste baš toliki gurman kome je potrebna parna pećnica i grejna ladica, kao i konvencionalna pećnica?


- Imate li ogromnu porodicu i da li vam je bas potreban najveći hladnjak koji se može zamisliti?


- Da li priređujete velike zabave i želite da uključite dugački bar u dizajn kuhinje?


Takođe je korisno razjasniti šta vas najviše frustrira u vezi sa vašom postojećom kuhinjom.


PLAN KUHINJE JE KLJUČ


Najveći problem sa bilo kojom kuhinjom je način na koji to funkcioniše kada kuvate. Kombinujte ovo sa svojim vizuelnim uticajem, naročito u otvorenom prostoru, i možete videti zašto je dobar izgled od vitalnog značaja za uspješan dizajn kuhinje.


Kuhinjski trougao odnosi se na pozicioniranje tri najvažnije karakteristike u bilo kojoj kuhinji - frižider, kuhinjska peć i sudopera. 


Stavljši ih u trougao, smanjili biste pješačenje i učinili prostor praktičnim i sigurnim kada radite sa vrućim, oštrim ili neurednim predmetima.


Iako je svaki dom drugačiji, postoje četiri ili pet klasičnih rasporeda, od kojih svaki ima svoje prednosti: kuhinje na jedan ili dva nivoa i sa jednom ili više radnjih površina; Kuhinje u obliku slova L koji su postavljene u ugao i nude optimalan prostor; i kuhinje u obliku slova U, koje okružuju kuhara na tri strane da sve bude lako dostupno.


Razmislite o tome kako planirate da koristite svoju kuhinju. Tokom proteklih nekoliko godina, kuhinja je postala mjesto gdje možete da kuvate, ali i jedete i zabavljate se. Polako je zamijenila dnevni boravak. Trpezarije su objedinjene sa kuhinjom, žrtvovane da stvaraju jedinstveni, veći prostor u kojem ljudi mogu da se okupe.

OSVJETLJENJE


Fokus je na tri različita tipa svetlosti; ambientalno osvetljenje stvara raspoloženje unutar kuhinje, nešto u čemu uživamo. Ono stvara ambijent prilikom prelaska sa funkcionalne kuhinje na zabavni prostor i pomaže da se naglasi detalji. Na kraju, trebalo bi da kuhinje imaju što više prirodnog svjetla u njima. To je ipak ono što možete samo planirati kada iznova gradite kuću.


Osvetljenje je važno u vašoj kuhinji. Ako izaberete svetla koja su prevelika, premala ili su instalirana na pogrešnom mjestu, žalićete za vašom odlukom.


Prvo pokušajte da ugradite što je više prirodnog svjetla u vašu  kuhinju. Razmotrite postavljanje prozora i korišćenje svetlarnika.


Zatim ćete morati razmotriti veštačko osvetljenje. LED svjetla su sjajan izbor, naročito zato što su energetski efikasna i relativno jeftina za ugradnju. Instaliranje LED osvjetljenja unutar staklenih ormana i montaža LED svjetla pod nadzemnim ormarićima ne samo da izgledaju fantastično, već su i veoma praktični. Za razliku od drugih soba u vašem domu, standardna rasvjeta ponekad može biti nedovoljna u kuhinjama. U kuhinji ne želite da svjetla budu postavljena iza vas, jer će bacati sjenku na radni sto. 


Možda ćete želeti da instalirate i neka dekorativna svjetla. Razmotrite rasvjetu iznad vašeg radnog stola kako biste stvorili izbalansiran, ali sofisticiran izgled koji odgovara vašem stilu kuhinje. Osigurajte da svako osvjetljenje osvetljava boje, teksture i materijale u vašoj kuhinji.


Ako ovo sve zvuči previše komplikovano, možda ćete želeti da zatražite pomoć dizajnera osvjetljenja. Zašto ostaviti ovu važnu odluku slučajnosti?


SKLADIŠTENI PROSTOR


Dobar skladišni prostor je uvek vredna investicija i može učiniti čak i najmanju kuhinju san za kuvanje.


Nikad nije dovoljno skladišta za posuđe, pribor za jelo i kuhinjske aparate. Tradicionalno, kuhinje posjeduju ormare svuda, sa fiokama rezervisanim za pribor za jelo i posuđe. Međutim, zamjena ormara i polica za fioke omogućava bolji pristup, naročito za predmete kao što su kesice, posuđe i ostaci hrane. 


Fijoke koje se lako otvaraju spašavaju vas od bauljanja po podu na koljenima kako biste izvukli poklopac koji je zaglavljen na ormanu. Međutim klizne trke su mnogo skuplja opcija.


Ne zaboravite da koristite visinu svoje sobe. Visoki ormari mogu biti problematični za svakodnevno korišćenje, ali oni nude odlično skladište za one povremeno korištene predmete.


KVALITETNI APARATI


Razmislite o investiranju u kvalitetne uređaje. Kada kupujete uređaje za svoju novu kuhinju, upitajte:


- koja je garancija ponuđena?

- da li je uređaj energetski efikasan?

- je li uređaj lako očistiti?

- je li aparat bučan?

- da li će se aparat uklopiti prostor?

- je li aparat pristupačan?

- da li uređaj zahteva održavanje?

- da li aparat zahteva potrošni materijal, kao što su filteri za vodu za hladnjake? Ako jeste, da li su to pristupačne?


Imajte na umu da je dobra ideja da izaberete svoje uređaje pre završetka dizajna kuhinje. Na taj način možete biti sigurni da će vaš frižider biti u rasporedu i da se vaši ormarići mogu oblikovati oko rerne i mašine za pranje sudova.


ESTETIKA


Uradite svoj domaći zadatak i iscrtajte raspored na papiru. Gde želite štednjak? Možete li gledati djecu dok kuhate? Da li taj ogroman frižider stoji u uglu? Da li želite jednu ili dijve rerne?


Takođe morate razmotriti stvari kao što su postavljanje prozora i vrata, visina plafona, područja sa velikim prometom, kao i izrada najboljeg prirodnog svetla.


Kada to uradite, osim ako ste iskusni renovator, pozovite stručnjake. Većina će ponuditi uslugu dizajna i verovatno će imati odlično rešenje za sve probleme.


Definišite stil kuhinje


Kada razmišljate o stilu, pogledajte ostatak kuće. Ako je vaš dom viktorijanska terasa sa dekorisanim plafonima, možda bi vrata u tom stilu dobro funkcionisala. Ako imate savremeni dom sa čistim linijama, bočna salonska vrata bez okvira bi bila bolja. Konačno, uzmite u obzir svoj pod da dopuni vašu odluku. 


RADNA PLOČA


Veliki radni prostor je vitalan. Omogućava vam da slobodno radite u vašoj kuhinji i pripremate hranu.


Gde god je to moguće, pokušajte da uključite radnu ploču pored glavnih uređaja, posebno pećnice i mikrovalne pećnice. Na taj način, možete brzo, lako i sigurno staviti vruć pleh ili šerpu, bez trčanja po kuhinji. 


Ukoliko imate prostora za ostrvo u kuhinju, iskoristite ga i kao dodatnu radnu površinu, kao prostor za oglaganje stvari ali i kao stol za brze obroke.


Radne povrsine dolaze u dosta kombinacija, od laminata koji je niske cijene do izdržljivih kamenih površina u širokom rasponu boja, tekstura i širina; od prirodnih kamenja kao što su mermer i granit, do sintetičkih površina koje mogu ponuditi izgled bez udubljenja. Razmislite koja je najbolja za vaše potrebe, vaš ukupan dizajn i vaš budžet.


STRUJNE INSTALACIJE


Kada dizajnirate kuhinju, pažljivo razmislite o tome gde želite instalirati svoje štekere. Imajte na umu da je za kuhinju potrebno mnogo angažovane struje - ukoliko na jednom slabom kablu držite stednjak i ostale uređaje, može doći do preopterećenja instalacija pa i požara.


Uvijek računajte da će vam trebati snage za hladnjak, štednjak / pećnicu i mašinu za pranje sudova.


Zatim, pokušajte da zamislite gde će se vaši uređaji priključiti. Gde će vaš čajnik, toster, aparat za kafu i mikrovalna pećnica? Uverite se da imate dovoljno snage za sve vaše redovno korištene uređaje.


Takođe je dobra ideja da imate bar nekoliko energetskih tačaka uz mjesta gdje se sjedi, za punjenje mobilnih telefona i priključivanje laptopa.


Konačno, izbjegavajte postavljanje tačaka napajanja blizu lavaboa i šporeta. Voda i otvoreni plamen se ne mešaju sa strujom.


Bez obzira na izgled, postoje neke ključne stvari koje bi trebale biti deo svačijeg plana. Držite mašinu za pranje posuđa u blizini sudopera i pokušajte da kantu držite pored mašini za pranje posuđa, područja za pripremu hrane i radne ploče. Ovo je deo "zlatnog trougla", pravilo tri tačke za postavljanje sudopere, frižidera i kuhinjskih površina. Ovo je dobro pravilo i jednostavno je zadržati najčešće korištena područja kuhinje u neposrednoj blizini jedne od drugih.


Na kraju, planirajte do najsitnijeg detalja: fioka za posuđe, posude i tiganje smeštene pored ploče i pećnice, sječke i noževi koji se nalaze u blizini područja za pripremu hrane i, najvažnije od svega, izmerite sve svoje posuđe i posuđe - visine polica dosta zavise od ovoga.Podijelite na socijalnim mrežama

Podijelite sa nama

Ne slažete se sa tekstom, ili imate neki savjet, trik da podijelite sa nama ... ostavite link u komentarima: