Kako odčepiti odvode i kanalizaciju


23 Jul 18


Manja začepljenja koja utiču na pojedine odvodne sisteme su uobičajen problem i obično se relativno lako mogu popraviti. Posebno uobičajene u odvodima tuševa i kuhinjskih sudopera, ova začepljenja često uzrokuju nakupljanje kose, hrana koja se ispire odvodom ili drugim otpadom. Za manje začepljenje, jednostavni toaletni odčepljivač može biti sve što vam je potrebno da biste uklonili začepljenje – postaviti odčepljivač preko otvora za odvod, a zatim nekoliko puta pomaknite isti prema gore i dolje . Možda ćete morati ponavljati ovaj princip nekoliko puta kako bi se odvod mogao očistiti.


Hemijski odvodni čistači dostupni su u većini trgovina i mogu se upotrijebiti za uklanjanje teško dostupnih začepljenja. Ovisno o vrsti odvodnog sistema i lokalnim propisima, poželjno je jednom ili dva puta godišnje obaviti čišćenje hemijskim preparatima kako bi se spriječilo nakupljanje taloga. 

Jednostavni, kućni recepti mogu biti dovoljni u borbi sa manjim začepljenjima koja utiču na samo jedan odvod, ali neće vam pomoći ako je problem začepljenja kanalizaciona linija. Linija kanalizacije je velika glavna cijev koja prikuplja vodu iz svih vaših toaleta i odvodi je iz vašeg doma. Neki uobičajeni znaci glavnog začepljenja su:

* Pogađanje više odvoda

* Glasan  žubor u cijevima

* Otpadna voda se vraća u kuću

* Mali komadi mahovine vidljivi u vodi koju odvod vraća


Dok možda možete riješiti problem bez pomoći, začepljenje glavne linije je mnogo veći problem od jednostavne odvodne cijevi ili rezervnog WC-a, i zahtijeva drugačiji pristup. Obično je neophodno pozvati kvalifikovanog profesionalnog vodoinstalatera kako bi se razriješila začepljenja kanalizacione linije.Kako ukloniti začepljenje glavne linije


Ako je blokada u glavnoj kanalizacionoj liniji, a ne na jednoj od izolovanih cijevi, hemijska sredstva za čišćenje neće riješiti problem. Prvi korak je pronaći glavnu kanalizacionu liniju. Obično će biti van kuće na relativno lako dostupnoj lokaciji, često sa otvorom za pristup u obliku slova Y. Imajte na umu da u zavisnosti od lokacije i težine poklopca, pritisak se može izgraditi unutar cijevi, pa prilikom uklanjanja pristupnog poklopca, budite sigurni da stojite dalje od otvora i postavite kantu kako biste pokupili otpadnu kanalizaciju.
Za odzračivanje odvodne cijevi za kanalizaciju, treba koristiti alat za zmije ili šipku, bilo automatski ili ručno. Pažljivo gurajte alat u cijev sve dok ne stignete do opstrukcije. U zavisnosti od alata koji koristite, možda ćete morati koristiti pokrete uvijanja, a zatim pomjerajte alat unaprijed i unazad nekoliko puta prije nego što ga izvučete. Opstrukcija bi trebala izaći sa alatom.


Kada pozvati stručnjake


Ako je vaša glavna kanalizaciona mreža začepljena, a gornjom metodom ne uspijete vratiti protok odvoda, vrijeme je da se profesionalni vodoinstalater dovede u kuću. On može koristiti jednu od sljedećih metoda kako bi se očistila blokada:

* Industrijsko crijevo - Kao što su šipke koje možete kupiti u prodavnicama za poboljšanje kuće, ovaj alat je mnogo duži i moćniji i može biti pričvršćen za kamion. Crijevo visokog pritiska. Više od 4000 psi može ukloniti čak i najveće blokade odvoda.

* Hemikalije za korijenje - Pomenute hemikalije nisu baš korisne u borbi protiv blokade glavne kanalizacije, ali ako je začepljenje posljedica korjenja drveća koje raste u cijevima, onda se može upotrijebiti hemijska pjena za ubijanje i ispiranje korjenja.

* Zamjena dijelova cijevi - Posebno kada su u blokadi uključeni korjeni drveta ili cijevi kanalizacije su izuzetno stare, zamjena dijelova glavne kanalizacije može biti jedino djelotvorno, dugoročno rješenje.


Podijelite na socijalnim mrežama

Podijelite sa nama

Ne slažete se sa tekstom, ili imate neki savjet, trik da podijelite sa nama ... ostavite link u komentarima: