KAKO IZRAČUNATI POVRŠINU STANA?

Izmjerite sve dimenzije prostorija (podove) i pomnožite ih. Pojedine prostorije koje pripadaju stanu se ne računaju isto. Sobe, kupatila, kuhinje, trpezarije, hodnici, toaleti, računaju se kao 100% korisne površine (zbir proizvoda pomnožite sa 1). Ukoliko je stan na etaže, stepenice se ne računaju ali se podesti računaju. Isto tako sve prostorije ili niše čija je visina ispod 1,6m u Srbiji i Bosni i Hercegovini i 1m u Hrvatskoj se ne računaju. Takođe se ne računa prostor između štokova (okvir vrata). Terase, balkoni, ostave i podrumi računaju se kao 30%, u Hrvatskoj 25% korisne površine. Lođe, zatvorene sa tri strane računaju se kao 70% korisne površine, u Hrvatskoj 75%. Potom postotke pretvorite u koeficijente s kojim se površina pojedinih prostorija množi, 100% odgovara koeficijentu 1.

Površinu stana možete izmjeriti i na projektu. Projekti su predstavljeni kao crteži sa pogledom odozgo – tlocrti. Po pravilu razmjer je 1:100 što znači da 1cm na crtežu odgovara 1m u stvarnosti. Ukupnu korisnu površinu izračunajte kao u postupku iznad.

Kao što ste vidjeli površinu stana nije teško izračunati, takođe vidjeli ste da su zbog razlike u postotcima stanovi u Hrvatskoj nešto skuplji. Ako se stan prodaje kao cjelina i kvadratura stana ne utiče na cijenu, onda vam ovi izračuni neće ni trebati.

Pri kupovini ili prodaji stana koriste se neto površine pa su nam u ovom slučaju i najzanimljivije. Za njeno izračunavanje koriste se mere između finalno obrađenih zidova u nivou poda ne uzimajući u obzir mere sokli, lajsni, ivičnjaka i slično. U neto površinu se ne uračunavaju podne površine u otvorima za vrata, prozore, udubljenja i niše iznad nivoa poda. U netu površinu stana uračunavaju se površine ispod radijatora, ugrađenih delova nameštaja, opreme i slično.

Za potkrovlja, u neto površinu se računa samo onaj deo potkrovlja u kojem njegova svetla visina iznosi najmanje 1,5 metara.

Što se tiče terase, zidana ograda se ne računa u neto površinu. Međutim, ukoliko je reč o čeličnoj ogradi, pošto ona spada u elemente opreme, površina ispod nje se računa u ukupnu neto površinu.

  • zidovi se ne računaju
  • stepenice se ne računaju, ali se računaju podesti
  • prostor između štokova (ako je debljina zida manja od 50 cm) se ne računa
  • potkrovlje se računa samo na mjestima gdje je visina veća od 180 cm (a neko računa i 160 cm)
  • ako u prostorijama postoje neke niše koje imaju visinu manju od 180 (160) cm ne računaju se.