Orijentacija

Veliki broj online oglasnika je optimizovan za horizontalne fotografije. Zbog toga slikajte samo horizontalne fotografije. Popnite se na stolicu ili merdevine da biste snimili što bolju fotografiju, sa što boljom perspektivom. Zasigurno želite pokazati svu ljepotu stana kojeg prodajete. Horizontalne fotografije daju znatno bolji uvid kako prostor izgleda.

Redosljed

Slike na sajt dodajte po nekom redu. Nasumično dodane slike će zbuniti kupce koji neće biti u mogućnosti da steknu pravu predstavu prostora. Najbolji način je da na svakoj sljedećoj slici uslikate neki prepoznatljiv predmet sa prethodne slike.

Šta slikati

Sredite stan prije nego što ga fotografišete

Namestite krevet, izravnajte staze, raširite zavese, sklonite odeću sa stolica, sakrijte korpu za đubre, spustite dasku na WC šolji. A da bi vaš stan posle ovih intervencija ipak izgledao kao da u njemu neko živi - otvorite prozor ili stavite vazu sa cvećem na sto. Ipak, potrudite se da ne budete vi ili članovi vaše porodice na fotografiji. Čuvajte se ogledala! Vaš autoportret sa fotoaparatom u ogledalu u kupatilu vam neće pomoći da prodate stan.

Sve. Što više to bolje. Napravite mnogo fotografija i izaberite najbolje. Slikajte svaku prostoriju u stanu. Pokušajte da fotografijom obuhvatite celu prostoriju tako što ćete se odaljiti i slikati iz različitih uglova kako bi slika dobila na dubini i soba izgledala veća. Zatim fotografišite izbliza najbolje delove nameštaja i ukrasne detalje. Mali arhitektonski detalji ili ukrasi mogu izgledati nebitno ali oni mogu da predstave stil u kojem je dizajniran vaš stan. Slikajte pogled iz stana ukoliko je lep, i to u različito doba dana ili godišnjeg doba. Ako je zgrada u kojoj je stan lepa, fotografišite i spoljni izgled fasade.

Obvezno fotografirajte sve prostorije, posvetite pažnju hodniku, kupaonici i kuhinji kako bi iz vaših fotografija bilo jasno vidljivo stanje svih ovih prostorija, nužnih za život. Odličan kadar je i sa samih ulaznih vrata jer je to prvi dojam kojeg će potencijalni kupac imati i kada uživo dođe vidjeti vašu nekretninu za prodaju ili za najam. Kada je riječ o perspektivi, potrudite se da fotografije ne kretnine ne budu snimljene iz visoka. Nemojte držati fotoaparat iznad glave niti u ravnini. Najbolje fotografije ispast će vam ukoliko ih snimate sa visine od 1 metar, najviše 1,5 metar pa, ukoliko ga imate ili možete posuditi, odlično će vam doći stativ za kameru.

Osvetljenje

Ništa ne može uljepšati ali i upropastiti fotografiju kao svjetlo. Stan odnosno kuću uvijek slikajte po danu. Izaberite za taj posao lijep i sunčan dan i pustite što više svjetla u svoj stan. Isključite blic koji može stvoriti ružne sjenke.

Većina fotoaparata je podešena tako da pravi fotografije na otvorenom prostoru i svi unutrašnji prostori prosto deluju previše mračno. Najbolje je da fotografišete stan pri dnevnom svetlu, ali ne i kada je previše sunčano. Ukoliko nema dovoljno prirodnog svetla iskoristite stvari koje odbijaju svetlo. Veliki beli prekrivač za krevet pomoći će u fotografisanju sobe koja ima tamne zidove, nameštaj i zavese.

Ukoliko ipak morate da slikate stan pri veštačkom osvetljenju, pokušajte da koristite istu marku standardnih ili halogenih sijalica. Pomešano svetlo je najgori izbor. Nemojte koristiti blic ukoliko nemate dobar blic. Uključite sva svetla u sobi, meka žuta svetlost može dati toplinu vašem stanu i slici dodati potrebnu nijansu i ton. Ako u stanu imate veliki jednobojni zid, stavite pored njega lampu na dvosed ili komodu i tako osvetlite zid.

Kako slikati

Najvažnije je da umirite fotoaparat. Čak iako savršeno namestite prostor i dobro ga osvetlite, mutna fotografija je beskorisna. Stavite fotoaparat na sto ili ravnu površinu ili umirite ruku tako što ćete je prisloniti uza zid. Većina fotoaparata nema dovoljno široka sočiva da obuhvati celu sobu, pa ćete morati da se povučete u ugao i slikate sobu kroz dovratak. Slikajte prostorije iz što više uglova i kroz dovratke. Ne slikajte uvek sa nivoa očiju. Čučnite ili se popnite na stolicu da biste dobili različite perspektive, ali se trudite da što manje plafona imate na slici.

Ako iz jednog kuta ne možete “uhvatiti” čitavu prostoriju koju fotografirate, primjerice dnevnu sobu, napravite dvije kvalitetne fotografije iz nasuprotnih kuteva. Tako ćete obuhvatiti izgled čitave prostorije, a potencijalnom kupcu nekretnine jasno pokazati njezine dimenzije i oblik. Nemojte fotografirati prostorije na pola jer time ne dajete jasan prizor i one mogu djelovati zavaravajuće kada je u pitanju oblik, kvadratura ili tlocrt.

Obratite pažnju na kompoziciju

Budite svjesni toga da ne fotografišete samo stvari, nego ovjekovječujete jednu scenu. Kada gledate prizor koji fotografišete, kroz objektiv ili na ekranu aparata, nemojte gledati samo ono što je u sredini. Obratite pažnju na sve što ulazi u okvir fotografije. Pazite da stvari ne slikate iz čudnih uglova, da „ne režete" komade namještaja tako da na fotografiji izgledaju nedorečeno.